一個bitcoin的技術問題, 若幫忙解決, 可薄酬


#1

我在香港, 我有一個Bitcoin的技術問題, 是關於一個因為network fee太低而半天吊的transaction, 如果你可以幫我成功解決這問題, 除感激之外, 可致薄酬! (HK$400) 有興趣者, 可致電郵與我聯絡. (rogerwmwong@gmail.com)


#2

要+快transaction關鍵看你用開麽錢包,同系發送bitcoin去邊?對象唔同方法差好遠。
1、如果用electrum的wallet可以add fees;
2、如果接收地址都系屬於自己wallet,可以提高少少fees再發一次相同數量的coin到該地址,最後好似礦工會將確認fees高d的傳輸,第一個fee太低的transaction看左double spend。
3、如果接收地址系自己的,又可以看地址看到未確認的bitcoin。甘你可以又需要直接從接收地址sent coins就得了,+少少fees,child pays for parent,甘所有的transaction都可以得到確認。

論壇隨便交流下,唔一定幫到你。不過…我遇到尼種問題一般會選擇等,因爲bitcoin sent 出去無確認的話coins其實都係屬於你的錢包的,唔需要太擔心。轉Bitcoin一錯就唔見錢,唔係必要時,真係少做少錯。


#3

謝謝你的回覆, 可惜我不是用Electrum, 而是用Blockchain.