David Webb:比特幣是分散式龐氏騙局 根本不是貨幣


#1

#2

少少好奇,參與左Bitcoin交易的人對尼d負面評價系點看的呢?


#3

本人唔係訓身,仲要係幾年前貪過癮挖返來,當年唔值錢,一粒百零蚊,仲要冇 tx fee,挖埋都唔夠畀電費。現在變左萬八幾萬九。放都放在係度咁多年,由佢放住先,跌返去一百蚊的話我真係會用錢去買返幾十粒回來擺。

話實,1000/2000/4000/10000 呢幾個位時,真係有想過賣,最後嫌麻煩冇賣。


#4

:v:犀利~~

好多人話13年前投資幾多幾多落比特幣宜家就發達咯,講到好似食生菜甘易。其實13年前敢去買,升升跌跌過程中又忍住唔賣真係好難做到的~~


#5

現在的心態,當餅卡咁放係度,又唔係多錢,現價值20萬港紙左右,連畀首期都唔夠。到有乜衫長褲短時先算。


#6

嘿嘿,只要Bitcoin不死,後面回報肯定非常可觀


#7

近年都有挖下挖下,當然唔係一堆 GPU 來挖,只係一兩張卡得閑挖下,當係興趣又可以跟下個價。


#8

自己挖礦真係唔識搞。就係試過係genesis mining買左450美金的2年挖礦合同,挖ETH。因為有150美金的費用貪快用Bitcoin俾的⋯⋯宜家挖左成年得嗰dd,估計本都回唔番:sob::sob:


#9

呵呵,當年用過塊 FPGA 板(兩三舊水)挖,跟住又用 CPU 挖 LTC。當 ASIC 開始出多左,都唔駛挖,又唔睇好 ASIC,因難度升左挖唔到時,等於廢物。

係上年開始知道可以用 CPU 挖 XMR 又玩返,又買張低端 AMD GPU 返來乜都挖下… 又 claim下 Bitcoin Cash/Gold,加加埋埋…

我又冇想過 GM 咁昆水…

如果當 BTC 值 7000 時,買入一粒存去某個網(無論係雲挖定投資),到期時,BTC 值 14000,佢畀返 0.9 粒你,你到底係賺定蝕呢?我想左一個月都想唔通…

自己學下挖,都唔係好難,我係老人家都識挖…:grin:


#10

一半挖礦難,一半自己蠢咯。如果我系信用卡俾足450呢,宜家應該開始賺錢了。但當時傻,直接支付左0.057個BTC買其中一份合同,當時價0.057價值系150美金唔到,宜家bitcoin系甘升,ETH又唔多升,所以輸得幾慘。

我宜家偶爾都會短綫炒下altcoin,開始唔用USD來看價格,嘗試用BTC做計價單位來看altcoin價格。如果炒altcoin賺唔到btc就係輸了。你個問題,窩覺得答案系蝕咯。:disappointed_relieved:

我未玩過XMR,如果cpu挖得到少少的,得閑研究下試試。港幣電費對XMR,應該賺到兩餐大家樂~~ :grin:


#11

我個問題,你認為係蝕,你都好岩玩 crypto。

講到電費,你當交學費吧,當年我都係咁,一日挖的 BTC 多過現在,求其挖一個鐘都多過現在一日,但計返法幣,當時係電費都唔夠畀,最後(都有一段時間)放棄。

現在我在挖,大概 1 蚊電費,可以挖到 2-4 蚊 BTC(以現價即時賣出計),未計機器折舊維修費用。
我一個月用係挖幣電費約 500 蚊,絕對唔係搏殺型,只係玩玩下,我又唔會即價賣出成法幣。
(最近計一計,做到 1:6,可能係 XMR/BTC,BTC/USD 都升左)

當然有人會話,咁不如直接用電費,同買機器的錢來買 BTC,自己按情況計囉。

短炒都唔錯,不過只係我個人唔岩玩,要經常留意走勢做唔到。


#12

呢間野,真係好有問題…

親愛的客戶,

我們新的銀行合作夥伴目前收到大量的港幣和美元轉賬並正在處理中。

因此,截至2017年12月19日,香港時間18時00分,我們將暫時不再接受任何新的港元和美元存款和提款申請。

轉賬延遲是由於我們的銀行合作夥伴無法有效處理非常大量的提款和存款。因此導致轉賬嚴重延遲,並收到大量的客戶投訴。

請注意,所有尚未處理的存款都必須由Gatecoin團隊與銀行方面確認後手動處理,以確保資金已成功存入Gatecoin的銀行帳戶。 所有未處理的提款將被取消,資金將退回在客戶的Gatecoin賬戶上。

港幣和美元轉賬將會暫時停止,當我們的支付處理公司正式開通後,所有的港元和美元存款和提款將會重新恢復。我們預計將於2018年1月中正式開通,之後所有轉賬將會完全自動化。

同時,我們感謝您的體諒。

謝謝,
Gatecoin團隊


#13

看完David Webb的文章,尼間同bitfinex我都會閃開。怕怕……

尼間被黑客偷走的幣,宜家價值過億了,點賠得到?


#14

佢地不停話被銀行凍結帳戶,如咁有心做 Crypto 的話,咁就用現金交易囉,同銀行死過…

被盜有好多都係 inside job。


#15

香港市場又唔係好大,宜家好似越來越無國際金融中心feel了……鬥都係浪費時間。

可以得話,換去日本、英國個d地方開公司可能仲好……:grin:


#16

香港人,冇 GUTS,大單唔敢做,細單唔想做,同坐的士一樣,個客就來要問返個司機打算去邊。